vrijdag 12 september 2008

Elementaire deeltjes

Dat het CERN deze week een gloednieuwe deeltjesversneller in gebruik heeft genomen, zal u niet ontgaan zijn. Omdat de wetenschappelijk details van de proefnemingen ons petje te boven gaan, droomden wij bij het doornemen van de infografieken in onze krant even weg bij het ingesloten landkaartje. Wat blijkt: de reuze-cyclotron sterkt zich uit over---of beter: onder het grondgebied van twee landen: Frankrijk en Zwitserland. Dat zet een mens aan het denken...
We hadden die versneller in Belgie moeten bouwen, en wel als een gordel om Brussel heen! Als een gemeenschappelijk project van Vlaanderen en Wallonie, die samen Brussel omarmen. Geen gezeur meer over de voltooiing van de Brusselse ring: we hadden een perfecte ondergrondse ring gekregen. Geen gezeur meer over de bestaansredenen van Belgie, want die versneller zou de impersonificatie worden van het Belgisch project. Geen gezeur meer over grenzen en meteen een primeur, want Amerika heeft dan wel vierkante staten, maar nergens ter wereld vind je een perfect cirkelvormige staat!
In plaats van wetenschappers, zetten we dan onze nationale politiekers aan het bedieningspaneel van de machine. Zij communiceren nu al met de snelheid van het licht en zijn vertrouwd met het opwekken van (negatieve) energie in hun omgeving. Het creeren van botsingen is wel hun voornaamste kwaliteit. Een kolfje naar hun hand dus!
Voorwaar een gemiste kans...

Geen opmerkingen: