zondag 8 maart 2009

Verhofstadt spreekt voor progressief sociaal-liberalen

D66 is de progressieve en sociaal-liberale partij van Nederland. Op hun jongste congres was het hoogtepunt een toespraak van Guy Verhofstadt.

Hij pleitte voor een sterkere Europese Unie, die in staat moet zijn krachtdadig de economische crisis het hoofd te bieden en de economie eenvormig te reguleren. Europa zou vandaag nog teveel te kampen hebben met "oude natie-gericht concepten". De wereld globaliseert, dus de politiek moet zich daaraan aanpassen om haar greep op de werkelijkheid niet te verliezen.

In een adem trok Verhofstadt ten strijde tegen een andere politieke reactie op de globalisering, die met name in Nederland te merken is, waarbij politici meer gaan redeneren vanuit de nationale identiteit en zich daarbij niet zelden zouden bezondigen aan vormen van populisme. Verhofstadt: "Er komen steeds meer politici die burgers een identiteit opleggen, alsof de Nederlanders een homogene groep zijn. Mensen moet je niet reduceren tot één identiteit. De verscheidenheid, die in de 21ste eeuw alleen maar zal toenemen, moet juist gerespecteerd worden. Dat zal het enige tegengif zijn tegen het groeiende populisme."

Niet alleen op vlak van economie dus, moet er geglobaliseerd worden, maar in alle aspecten van de samenleving waar identiteitsbewustzijn politiek relevant is.

Vic Mortelmans

Geen opmerkingen: