dinsdag 9 juni 2009

Ook de Ethiopiërs…

Rik Pinxten, voorzitter van de humanistisch-vrijzinnige vereniging, heeft in Knack zijn wijsheid geëtaleerd. Hij vindt in de verkiezingsuitslag van 7 juni de droevige bevestiging dat Vlaanderen conservatief stemt.

Rik Pinxten, schrijver van een paar cultuurfilosofische boeken en professor aan de universiteit van Gent, weet ons nog met grote droefheid mee te delen dat Vlaanderen weigert deel te nemen aan de herverdeling van de goederen in de wereld. Dat het Vlaams Belang achteruitboerde, kan hen nauwelijks tevreden stellen, want N-VA en LDD houden er volgens onze geleerde man dezelfde opvattingen op na. Vooral de oplossing van N-VA vindt hij 19e eeuws.

Wat deze oplossing dan is, deelt hij ons niet mee. En wij die dachten dat N-VA een heel palet aan maatschappelijke problemen aanpakt: van gehandicaptenzorg tot de kwaliteit van het onderwijs, van realistische milieuzorg tot even realistische ontwikkelingshulp. Is N-VA niet een van de weinige partijen die 1% van het BBP aan ontwikkelingshulp wil besteden? Was het niet minister Bourgeois die het Vlaamse budget daartoe vertienvoudigde?

Waar professor Pinxten voorts zedig over zwijgt: de unieke prestatie van N-VA om als kleine partij toch maar een inburgeringsdecreet op het getouw te zetten. Overigens: wat is er mis met iets uit de negentiende eeuw? Is alles wat tussen die negentiende eeuw en vandaag ligt, namelijk La Belgique, dan misschien zo’n vooruitgang? Is het dat wat Pinxten ons wil meedelen?

Maar het is niet aan ons om een partij te verdedigen. Die is mans genoeg om dat zelf te doen.
Maar wat me niet zint is de beschuldiging dat Vlaanderen niet bereid zou zijn te delen. Dààrvoor verdient Pinxten drie maanden verplichte strafarbeid in een psychiatrisch ziekenhuis naar eigen keuze. Zelfs de meest bescheiden schattingen stellen dat de transfers naar Wallonië 7 miljard EUR bedragen. Hoezo, niet delen??

Moet Vlaanderen, samen met het hele westen, geen grotere inspanning leveren om de derde wereld te helpen? Is er één N-VA-er die dat ontkent? Maar als je zoveel zuurverdiend geld besteedt, dan mag je toch wel eisen dat dit geld goed besteed wordt – zou ik toch zeggen. Is het dan niet redelijk dat het westen hervormingen eist, die maken dat het beleid in de derde wereld efficiënter wordt? Is het niet redelijk wat paus Benedictus stelde: condooms uitdelen helpt niks, als de mensen ze niet gebruiken. Dat is toch berejuist?

Maar ook Pinxten zweeg op dat eigenste moment. Of hij zweeg niet: hij huilde mee met de wolven in het bos. Omdat het de paus was. Niet om wat die man vertelde. Pinxten kan niet verkroppen dat zijn links-anarchistisch egalitair ideaal steeds meer mensen de keel begint uit te hangen. Maar mensen hebben geen boodschap aan theorieën die in de lucht hangen. Daar eet niemand brood van. Ook niet in de arme landen. En Opel wordt er niet mee gered.

Want reken maar: als de Ethiopiërs in de schoenen van de Vlamingen zouden staan, zouden ze net zo stemmen. Tot spijt van alle Rik Pinxtens.
Jaak Peeters

Geen opmerkingen: