woensdag 1 april 2009

De volgende episode in de verkiezingscampagne

Dat Obama de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, had veel te maken met zijn smetteloze mediacampagne. Zijn grootste stunt was ongetwijfeld de televisiepropagandafilm van een half uur, uitgezonden in prime time, die hem 5 miljoen dollar kostte. Veel aandacht gaat naar internet, maar televisie blijft een veel efficienter medium, omdat het een veel grotere garantie biedt dat je publiek je boodschap waarneemt, zeker als je op verschillende zenders tegelijk kan uitzenden.

In Amerika is dat allemaal heel eenvoudig: als je genoeg betaalt, mag je uitzenden, als je geen geld hebt, zend je niet uit. Bij ons ligt dat allemaal wat moeilijker. Betaalde politieke propaganda op TV is verboden, zowel via Vlaamse als via federale wetgeving. Daartegenover staat de 'zendtijd voor politieke partijen', die op een apothekersweegschaaltje afgemeten hoeveelheden zendtijd uitdeelt aan de politieke partijen.

Maar niet voor lang meer. De Vlaamse wetgeving is veranderd. Het nieuwe decreet voorziet dat er wel betaalde spots mogen komen. Tegelijk wordt de gratis zendtijd afgeschaft. Spijtig genoeg werd over het hoofd gezien dat er nog een andere, federale wet is die betaalde spots onmogelijk maakt... Geen politieke reclame dus bij de komende verkiezingen.

Doch niet getreurd: wie er echt aan houdt onze politici te zien optreden in huisgebrouwen propagandafilmpjes, komt op internet ruimschoots aan zijn trekken. Zowat alle partijen beschikken over een youtube-kanaal, waarop zij regelmatig nieuw materiaal publiceren, dat je vervolgens zelf via je sociale netwerk kan verspreiden. Een onmiskenbaar voordeel van deze formule is dat er geen discussie hoeft te zijn over welke partij hoeveel zendtijd krijgt. De partij met de meeste 'vrienden' in het sociale netwerk, die wint!

Vic Mortelmans


Officiele partijkanalen, in volgorde van meest actuale bijdrage

SP.A
http://www.youtube.com/user/internetwerk

OpenVLD
http://www.youtube.com/user/OpenVld

Groen!
http://www.youtube.com/user/accountgroen

Vlaams Belang
http://www.youtube.com/user/VlaamsBelangInBeeld
http://www.youtube.com/vlaamsbelangjongeren?gl=NL&hl=nl

N-VA
http://www.youtube.com/user/NVABarricade

CD&V
http://www.youtube.com/user/cdenv89

Lijst Dedecker berust op enkele persoonlijke kanalen:
http://www.youtube.com/user/Gianniboone
http://www.vimeo.com/user618064/videos
http://www.youtube.com/user/JurgenLDD

De vreemde eend:
http://www.youtube.com/user/sparood1

Geen opmerkingen: